"Vaak ben ik de hele middag buiten met de kinderen"

“Zodra de schoolbel gaat, begint mijn werkdag!” vertelt Jasper enthousiast. Hij werkt sinds de zomer van 2022 bij BSO Schatduikers in Oost-Souburg en wil daar voorlopig niet weg. “Als alle kinderen binnen zijn, drinken we eerst wat en kletsen we na over school. Ik sta op de groep van 6 jaar en ouder. Dat vind ik geweldig, omdat je leuke gesprekken kunt voeren. Na het rustmomentje vraag ik altijd wat ze willen doen.  Vaak blijft er één groepje binnen om te spelen of knutselen met mijn collega en ga ik naar buiten met de rest. Voetballen, tikkertje, noem maar op. Lekker uitrazen!”

“Tijdens voetbalpotjes krijg ik altijd bekende voetbalnamen naar mijn hoofd geslingerd. Dan ben ik weer Daley Blind, Matthijs de Ligt of Lionel Messi. Maar daar blijft het niet bij”, lacht Jasper. “Regelmatig word ik ook Mees (Kees) of meester Bullebak genoemd. De naam Jasper hoor ik maar zelden, haha! Stoeien doen we ook vaak en vinden ze helemaal leuk. Daaraan merk ik dat de kinderen blij zijn met een man op de BSO. Ik denk dat het heel belangrijk is dat er zowel vrouwen als mannen in de kinderopvang werken. Als man onderneem je ook andere activiteiten.”

Zelf aan de slag

“Het allerleukste vind ik om activiteiten te verzinnen waarbij de kinderen zelf iets moeten ondernemen. Bijvoorbeeld iets bouwen van bepaalde gymmaterialen met de timer op tien minuten. Hoe ze vervolgens de taken verdelen en aan de slag gaan, vind ik zó leuk om te zien. Ik geniet ervan om ze van een afstandje te observeren. De kinderen zijn daarna vaak zo trots als een pauw, omdat ze helemaal zelf iets hebben gebouwd.”

Met volle batterij naar huis

“Als je op een BSO werkt, werk je niet van 09.00 tot 17.00 uur. Vijf dagen per week werk ik van 14.00 tot 18.00 uur. Heerlijk om ’s ochtends mijn eigen ding te kunnen doen. Eén keer per week moet ik wel vroeg mijn bed uit. Dan ben ik te vinden bij de voorschoolse opvang van 07.00 tot 08.30 uur. Ik zit zo op mijn plek bij de BSO, dat het voor mij niet als werk voelt. De tijd vliegt voorbij. Voordat ik het weet, staan de eerste ouders op de stoep. Ik kom met meer energie thuis dan dat ik wegging. Ook in de schoolvakanties, als de kinderen een hele dag komen, doen we vaak leuke dingen en vermaken we ons prima.”

Kinderen met een hulpvraag

“In de toekomst zie ik qua werkzaamheden een combinatie van BSO en BSO+ voor me. Bij een BSO+ komen kinderen van 4 tot 13 jaar met een (lichte) hulpvraag. Werken met kinderen met bijzonder gedrag spreekt me namelijk erg aan. Over dit onderwerp ging mijn scriptie voor mijn opleiding HBO Social Work. Mijn doel is om kinderen in hun kracht te zetten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Mooie momenten

“Laatst liep een jongen huilend met zijn twee voortanden in zijn hand de BSO binnen. Zijn tanden zaten al wat los, maar door een bal lagen ze er nu allebei uit. In plaats van mee te gaan in zijn verdriet, zei ik: ‘Wat stoer! Allebei je tanden zijn er gewoon uit!’ Er kwam weer een lachje tevoorschijn en daarna vond hij het zelf ook stoer en was hij trots. Dat soort momenten vind ik gaaf!”

Stel je vraag
1
Wil je meer info over een vacature?
Hoi,
Mijn naam is Charmey en ik ben recruiter bij KOW. Heb jij een vraag over een vacature of wil je solliciteren?