‘Kinderen die glunderen van trots als iets is gelukt. Daar doe ik het voor!’

Willeke werkt op een peutergroep met de Bijbel

“Kinderdagverblijf, BSO en peutergroep. Alle opvangvormen heb ik inmiddels gehad, maar peuters zijn echt mijn ding!”, start Willeke haar verhaal.

Op onze locatie Oleanderhof in Arnemuiden is ze een bekend gezicht. Ze werkt hier ondertussen al zo’n 7 jaar. Oleanderhof is een peutergroep met de Bijbel. Dit betekent dat het christelijk geloof bepalend is voor de manier waarop we met elkaar omgaan en de keuzes die we maken. Momenteel hebben we bij KOW vier peutergroepen met de Bijbel. Al onze pedagogisch medewerkers op deze locaties hebben een christelijke levensovertuiging. Willeke: “We merken dat peutergroepen met de Bijbel steeds populairder worden. Waar we op Oleanderhof een paar jaar geleden begonnen met 2 ochtenden, ontvangen we nu 5 ochtenden per week 16 peuters.”

Ieder kind is anders

“Werken met peuters geeft me veel energie! Het mooiste vind ik dat je echt bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Soms vinden ze iets lastig of spannend om te doen. Dan zijn wij er om ze te laten ervaren dat ze het samen met ons wél kunnen of durven. Vaak zie je ze dan glunderen van trots en durven ze het de volgende keer zelf te proberen. Ieder kind is anders en heeft een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Ik vind het belangrijk om daar rekening mee te houden. Voor sommige kinderen is het bijvoorbeeld best een opgave om tijdens het kringmoment continu op hun stoel te zitten. De peuters die dat lastig vinden en zitten te wiebelen op hun stoel, geef ik kleine opdrachtjes. Bijvoorbeeld iets voor mij pakken, zodat ze even kunnen bewegen om daarna weer een tijdje te kunnen zitten. Andere kinderen houden niet van harde geluiden. Als we een verjaardagsliedje gaan zingen, zeg ik dat ze even hun handen op hun oren moeten houden. Echt kijken naar het individu; dat spreekt me erg aan.”

Paardjerijden in de klas

“De peutergroep (met de Bijbel) is er om kinderen al iets te laten proeven van de basisschool. Om de 6 weken hebben we een nieuw thema en richten we ons lokaal anders in. Daar kan ik mijn eigen creativiteit helemaal in kwijt. Zo had ik laatst bij het thema ‘Bas en de boerderij’ een strobaal meegenomen van de boerderij van mijn ouders. Daar hebben we een zadel opgelegd en zo hadden we opeens een paard! Het was een groot succes”, lacht Willeke. “Bij alle thema’s leggen we een link met Bijbelverhalen. Aan het eind van het thema, vertellen de kinderen vaak het verhaal aan ons in plaats van andersom. Zo leuk om vanuit het kind terug te horen wat ze hebben onthouden.”

Van peuters naar stoere jongens

“Het is heel fijn dat de peutergroep in hetzelfde gebouw zit als de school. Wij hebben korte lijntjes en zorgen voor een goede overdracht als ze naar school gaan. Ook heel leuk om dagelijks nog kinderen te zien die bij ons in de peutergroep hebben gezeten. Dan zie je die grote, stoere jongens uit groep 6 naar je zwaaien, omdat ze je nog kennen. Zo schattig!”

Stel je vraag
1
Wil je meer info over een vacature?
Hoi,
Mijn naam is Charmey en ik ben recruiter bij KOW. Heb jij een vraag over een vacature of wil je solliciteren?