‘Peuters zijn zó puur en leuk!’

Jessica werkt op een peutergroep met de Bijbel

“Peuters ontwikkelen zich zó razendsnel!”, begint Jessica van Moolenbroek-Staal enthousiast. “Dat vind ik het leukste aan werken op de peutergroep. Ze gaan in deze periode steeds meer praten en ook hun cognitieve vaardigheden nemen toe. Dat wij ze in deze fase mogen ondersteunen, vind ik echt fantastisch. Peuters zijn zó puur en leuk!”

Jessica werkt sinds 2021 op onze locatie Peuterpret in Aagtekerke. Dat is een peutergroep met de Bijbel. Dit betekent dat de Bijbel hier het uitgangspunt is in de manier waarop we met elkaar omgaan. Momenteel heeft KOW vier peutergroepen met de Bijbel. Al onze pedagogisch medewerkers op deze locaties hebben een christelijke levensovertuiging.

Voetballen maar ook zingen en bidden

“We beginnen de ochtend altijd met een liedje”, vertelt Jessica. “Hierna gaan we lekker aan de slag met knutselen, verven, maar ook torens bouwen, taarten maken in de zandbak en lekker voetballen. We lezen verhalen uit de Bijbel en gebruiken daarbij de Kijk en Luister Bijbel: een eenvoudige kinderbijbel die sommige kinderen van thuis kennen. Ook bidden en danken we met de kinderen, wat ze thuis ook gewend zijn. De tijd vliegt vaak voorbij! Zeker als we een volle klas hebben met 16 kinderen”, lacht ze.

Kletsen

“Ons doel is om alle peuters zo goed mogelijk voor te bereiden op school en dat doen we onder andere door in de kring te zitten, naar elkaar te luisteren, samen te spelen en te delen. De ontwikkeling die ze in twee jaar doormaken, is zo mooi om te zien. Sommige peuters die net starten, praten nog niet zoveel. Na verloop van tijd kletsen ze ronduit en staat hun mond niet stil, haha!”

Iedere zes weken een ander thema met Bas

“Het hele jaar door werken we met thema’s waar we onze pop Bas bij gebruiken. Door Bas vinden kinderen nieuwe situaties minder spannend, doordat hij iets voordoet of kinderen helpt. Iedere 6 weken staat een ander Bas-thema centraal. Bij elk thema kiezen we 1 of 2 Bijbelverhalen. Ook bij feestdagen hebben we aandacht voor de oorspronkelijke Bijbelse betekenis, zoals bij Hemelvaart, Pinksteren en Kerst.”

Korte lijntjes met school

“Het fijne aan onze locatie is dat de peutergroep in hetzelfde gebouw zit als de school (de Jhr. W. Versluijsschool). Onze peuters kennen de school al, dus de stap naar groep 1 is een stuk minder groot. Wij hebben korte lijntjes met elkaar en zorgen voor een goede overdracht als ze naar school gaan. De juf van groep 1 zegt regelmatig dat ze zo de kinderen kan aanwijzen die op de peutergroep hebben gezeten, want die zijn meer op hun gemak in de klas. Dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen!”

Stel je vraag
1
Wil je meer info over een vacature?
Hoi,
Mijn naam is Charmey en ik ben recruiter bij KOW. Heb jij een vraag over een vacature of wil je solliciteren?